Voeding voor de pasgeborene

De keuze voor borst- of kunstvoeding is voor iedereen persoonlijk. In de zwangerschap zullen we je informatie geven over voeding voor je baby. De meeste vrouwen maken in de zwangerschap al een keuze welke voeding ze willen geven aan hun baby, andere vrouwen willen het moment zelf afwachten wat goed voelt. Welke keuze je hierin ook maakt, wij zullen je hierin ondersteunen en begeleiden. Wij hebben als praktijk het keurmerk van Babyfriendly Nederland, dit betekent dat we hoge kwaliteit bieden omtrent de zorg rondom voeding van de pasgeborene en werken volgens de internationale richtlijnen rondom de zorg voor borstvoeding. 

Borstvoeding

Er zijn veel voordelen aan het geven van borstvoeding. Zowel voor jezelf als voor je baby. Daarom wordt door verschillende organisaties, waaronder de World Health Organisation geadviseerd om je kindje borstvoeding te geven. Borstvoeding zit vol voedingsstoffen en beschermt tegen allerlei infecties en allergieën. Het is immers een lichaamseigen vloeistof die speciaal gemaakt is om je baby te voeden. Moedermelk bevat precies de juiste stoffen om een baby te laten groeien maar ook stoffen die er voor zorgen om een kindje een goed immuunsysteem op te laten bouwen. Borstvoeding geven heeft ook positieve gezondheidsvoordelen voor jezelf. Het zorgt er onder andere voor dat de baarmoeder goed samentrekt na de bevalling waardoor het bloedverlies beperkt blijft. Daarnaast zorgt langdurig voeden ervoor dat de kans op borst- en baarmoederhalskanker verkleind wordt.  Hier kun je 101 redenen vinden om borstvoeding te gaan geven. 

Responsief voeden

Of je nou borst- of flesvoeding wil geven, elke baby heeft dezelfde behoeftes. Hoe vaak en hoe veel je baby wilt drinken hangt dus niet af van welke voeding je kiest. Ook als je er voor kiest of genoodzaakt bent om voeding via de fles te geven is het belangrijk om goed naar je kindje te kijken en de fles op een goede manier aan te bieden. Hier vind je een filmpje en meer informatie over het geven van de fles. Meer informatie over het veilig klaarmaken van afgekolfde moedermelk of kunstvoeding vind je op de website van het voedingscentrum. 

Lactatiekundige zorg 

Wij zullen jullie de eerste weken begeleiden met de voeding samen met de kraamverzorgster. We adviseren om de voeding op verzoek te geven omdat je baby zelf het beste aangeeft wanneer hij/zij eten nodig heeft. Bij problemen bij borstvoeding kunnen we een lactatiekundige inschakelen. Zij is expert op het gebied van borstvoeding. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze lactatiekundige zorg in een aanvullend pakket.

 

Lactatiekundigen in de regio: 

Mir Lactatiekundige houdt maandelijks een inloopspreekuur op de praktijk. Dit zal elke tweede woensdag van de maand zijn van 10.00-11.00u. Je kan hier terecht met alle vragen rondom borstvoeding, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling ben je welkom! Je kan je opgeven via onze mail

Mignon Waals houdt maandelijks een inloopspreekuur bij het consultatiebureau. Op de website van het CJG vind je hier meer informatie over. 

 

Cursussen

 

Borstvoedingscursus van VC de Poort  (online en op locatie)

Borstvoedingscursus van Mignon Waals, Lactatiekundige Bollenstreek (online)

Mir Lactatiekundige geeft een borstvoedingscursus op locatie in Voorhout. Aanmelden via het contactformulier (zie poster in de wachtkamer voor de data) 

Kickstart je borstvoeding van Lacatiekundige Teddy Roorda (ook een aanrader om te volgen op instagram!)

Borstvoedingscursus van Kraamzorg de Waarden (online en op locatie)

Zelf informatie lezen online: Borstvoeding.com en bij La Leche League

Er is ook een voorlichtingsfilm van het LUMC over borstvoeding.