Miskraam

Een miskraam komt bij ongeveer één op de acht à tien zwangerschappen voor. Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het kindje te zien op de echo en is het kindje gestopt met groeien in de eerste maanden van de zwangerschap. Hoe een miskraam verloopt is bij iedereen anders. 
Bloedverlies en buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam. Als er sprake is van bloedverlies zal er in de helft van de zwangerschappen een miskraam plaatsvinden. De andere helft heeft een andere oorzaak. Bloedverlies is in de eerste dagen meestal ruimer dan een normale menstruatie en het kan ook zijn dat je stolsels verliest. Gebruik maandverband om het bloed op te vallen en geen tampons i.v.m. infectiegevaar. Neem bij hevig bloedverlies altijd contact met ons op.

We begeleiden je als je een miskraam hebt. Je mag ons altijd bellen op 0252-213160 (optie 1) voor vragen. Het is sowieso belangrijk om contact op te nemen met ons in de volgende gevallen:

 • Wanneer je hevig/ruim bloedverlies hebt 
 • Bij koorts (>38°C)
 • Als je jezelf niet goed voelt (sterretjes zien, flauwvallen) 
 • Ongerustheid of vragen
 • Aanhoudend bloedverlies en/of buikkrampen na de miskraam 

Als de miskraam vanzelf op gang komt is het verantwoord om af te wachten totdat de miskraam compleet is. Als er een van bovenstaande complicaties zijn, kan het nodig zijn om je te verwijzen naar het ziekenhuis. Als de miskraam compleet is, zullen de klachten van bloedverlies en buikpijn minder worden en weggaan. Indien dat niet het geval is, is er mogelijk sprake van dat er nog weefsel in de baarmoeder aanwezig is. We zullen je dan zo nodig verwijzen naar het ziekenhuis. 


Mocht de miskraam niet vanzelf op gang komen zijn er drie opties: 

 • Afwachten totdat de miskraam wel vanzelf op gang komt
 • Een behandeling met medicijnen (via de gynaecoloog)
 • Ingreep in het ziekenhuis (curretage)

 

Lichamelijk herstel

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 6 weken kunt u wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Het is verstandig met seksueel contact te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en medisch is het niet nodig te wachten met een nieuwe zwangerschap. De eerstvolgende menstruatie treedt na ongeveer 4 tot 8 weken op.

Weer zwanger worden na een miskraam

Er is geen medische reden om te wachten om na een miskraam weer zwanger te worden. Het kan zijn dat je je moe en lusteloos voelt na een miskraam. Dit kan komen doordat je hormoonspiegel weer aan het veranderen is. Wanneer je emotioneel weer klaar bent om weer zwanger te worden, is persoonlijk. Iedere vrouw verwerkt een miskraam op haar eigen manier. Het kan zijn dat je behoefte hebt om er over te praten, je mag ook hiervoor altijd contact met ons opnemen. Voor eventuele vragen over een nieuwe kinderwens kun je natuurlijk ook bij ons terecht. 

Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt. Als je opnieuw zwanger wilt worden is het verstandig om zo gezond mogelijk te leven. Dit betekent gezond en gevarieerd eten, geen overmatig alcoholgebruik, niet roken en geen medicijnen innemen zonder overleg met de huisarts of met ons. Een miskraam kan je niet voorkomen, ook als je gezond leeft. Voor alle vrouwen die zwanger willen worden is er het advies om dagelijks een tablet foliumzuur van 0,4 mg te gebruiken. Dit vermindert niet de kans op een miskraam maar wel de kans op een baby met een open rug.
 

Emotionele impact 

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

 • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
 • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons.
 • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
 • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
 • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
 • Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

 • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
 • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
 • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
 • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.