Zwangerschapscontroles

Zodra je weet dat je zwanger bent mag je je bij ons aanmelden via het aanmeldformulier. In de zwangerschap kom je regelmatig bij ons langs op de praktijk. Tijdens alle zwangerschapscontroles zal je bloeddruk gemeten worden. Het meten van je bloeddruk is belangrijk om tijdig eventuele complicaties te kunnen opsporen. Vanaf 12-13 weken kan er naar het hartje geluisterd worden van de baby door middel van een doptone. Bij het intake- en counselingsgesprek is dit (meestal) nog te vroeg.

Het intakegesprek

De eerste afspraak plannen we tussen 8-10 weken en deze duurt ongeveer een uur. We stellen vragen over jullie gezondheid, medische voorgeschiedenis en familie. Daarnaast krijg je informatie over het bloedonderzoeken je krijgt van ons een labformulier mee zodat je bloed kan gaan prikken. Neem naar de eerste afspraak altijd je ID-bewijs en verzekeringsbewijs mee. Mocht je al eerder zwanger zijn geweest en niet bij ons onder controle liep, is het ook handig om de gegevens van je vorige zwangerschap(pen) mee te nemen. We nemen, indien gewenst, ruim de tijd om je informatie te geven omtrent prenatale screenings. Dit omvat de verschillende onderzoeken die je kan laten doen tijdens de zwangerschap. Deze informatie geven we je in een apart counselingsgesprek. Dit counselingsgesprek plannen we in rond 11-12 weken indien gewenst.

Vervolgcontroles

Naarmate de zwangerschap vordert neemt de frequentie van de controles toe. Vervolgcontroles duren 20-40 minuten. Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten en eventueel je gewicht bepaald bij de assistente. Groei, ligging en hartslag van de baby worden beoordeeld door de verloskundige door middel van uitwendig onderzoek. Wij voelen met onze handen aan je buik en beoordelen zo de groei en ligging van de baby. Daarnaast worden echo- en bloeduitslagen met je besproken. Ook zullen we regelmatig informatie geven ter voorbereiding op de bevalling en de kraamperiode. Vind je het fijn om vaker langs te komen of heb je meer tijd nodig tijdens de zwangerschapscontroles? Geef dit dan aan bij de verloskundige of bij de assistente, dan plannen we extra tijd voor je zorgen in. Schrijf je vragen van tevoren op, zodat je ze niet vergeet te stellen. Een afspraak maken? Mail dan naar verloskundigensassenheim@gmail.com of bel ons op 0252-213160.

 

Wanneer ons bellen?

In de zwangerschap kunnen er redenen zijn om contact met ons op te nemen. Ongerustheid is ALTIJD een reden om contact met ons op te nemen! Bel ons op 0252-213160 (optie 1).