Badbevalling

Wij zijn fan van de badbevalling in een speciaal ontworpen bevalbad! Bij Verloskundigenpraktijk Santé vinden wij het belangrijk dat jouw bevallig zo prettig mogelijk verloopt. Door het gebruik van een bevalbad zien we een duidelijke afname in de beleving van de pijn tijdens de bevalling en zien we dat vrouwen vaak beter controle hebben over hun bevalling. 

Al sinds de oprichting van de praktijk staat Santé bekend om het begeleiden van de vele watergeboortes in de hele regio. Een badbevalling kent dan ook vele voordelen:

  • Water heeft een ontspannend effect tijdens de bevalling waardoor het natuurlijk pijnstillend hormoon endorfine goed zijn werk kan doen. Als het endorfineniveau in je lichaam verhoogt, gaat dit vaak gepaard met een toegenomen aanmaak van oxytocine. De effecten van deze hormonen combineren om je bevalling sneller te laten verlopen en je minder pijn te laten ervaren. We zien daardoor ook dat er minder behoefte is aan pijnstilling tijdens de bevalling.
  • In het bevalbad heb je meer bewegingsvrijheid. Door de opwaartse kracht van water kun je jezelf makkelijker bewegen en ben je in staat om elke houding aan te nemen die fijn voor je is. Door veel van houding te veranderen maak je het voor je kindje ook makkelijker om door het geboortekanaal te gaan. De uitdrijvingsfase verloopt in een badbevalling vaak geleidelijker en meer beheerst. Je hebt meer controle over je eigen lichaam, hierdoor is de kans dat je inscheurt kleiner.
  • Het is makkelijker om je kindje zelf aan te pakken doordat je makkelijker van houding kan wisselen tijdens de geboorte van de baby.
  • Water kan ook andere ongemakken tijdens de bevalling verminderen. Pijn in je rug of bekken die misschien in de zwangerschap is ontstaan, wordt vaak minder in bad.
  • Het bad kan je een gevoel van veiligheid geven en wordt vaak als een cocon ervaren waar een vrouw haar eigen regie heeft. Je kan zelf bepalen wat er gebeurt en je kan je vaak goed afsluiten voor de buitenwereld. Dit zorgt er voor dat je je vaak beter kan concentreren op je bevalling en dat je meer het gevoel van controle hebt over de bevalling.

Santé is in het bezit van drie bevalbaden, deze verhuren wij aan onze eigen cliënten.