Kinderwens

Als je een kinderwens hebt begint er een nieuwe fase in je leven. Het is goed om vooraf al na te denken of alle omstandigheden gunstig zijn om zwanger te worden. Door een gezonde levensstijl kun je de zwangerschap en de gezondheid van je kindje positief beïnvloeden. Om deze reden is het goed om jezelf bewust te verdiepen en om goede informatie te krijgen omtrent zwanger worden. Voorbeelden waar je aan kan denken omtrent levensstijl zijn voeding- en leefgewoonten (roken, alcohol etc.) maar ook gebruik van medicatie en je werksituatie. Meer informatie over zo gezond mogelijk zwanger worden vind je op de volgende websites: www.deverloskundige.nl/zwanger-worden of www.strakszwangerworden.nl


Foliumzuur


Foliumzuur (vitamine B11) is belangrijk als je zwanger wilt worden en in de eerste 10 weken van de zwangerschap. Foliumzuur is een vitamine die de kans verkleind dat je kindje geboren wordt met aangeboren afwijkingen (open rug of open schedel). Het duurt ongeveer 4 weken voordat foliumzuur goed opgenomen wordt door je lichaam, daarom is het belangrijk om al te starten voordat je zwanger wordt. De dosering is 0,4mg per dag en kan zonder recept verkregen worden bij de drogist of apotheek. Foliumzuur zit ook in multivitaminen voor zwangeren, als je deze slikt hoef je geen extra foliumzuur te slikken. Als je eerder een kindje hebt gekregen met een open rug of open schedel kun je via ons of de huisarts een recept krijgen voor een verhoogde dosering. 
Kijk ook eens op www.slikeerstfoliumzuur.nl.


Kinderwensspreekuur 


Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen er al voor zorgen dat bepaalde complicaties voorkomen kunnen worden. Om er achter te komen welke aanpassingen je zou kunnen doen wordt er op de praktijk een speciaal kinderwensspreekuur gehouden. Dit consult duurt ongeveer een uur. Er zal met jullie worden stilgestaan bij jullie vragen rondom zwangerschap en zal er gekeken worden naar je medische voorgeschiedenis en eventuele erfelijke ziekten in de familie die van invloed kunnen zijn op jullie of jullie kindje. Op www.zwangerwijzer.nl kan je alvast een vragenlijst invullen, deze zal besproken worden tijdens het consult. Je kan je aanmelden via het aanmeldformulier of telefonisch op maandag en dinsdag. 

 

Kosten

De kosten van het kinderwensspreekuur wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Echter niet bij alle verzekeringen. Vraag na bij je zorgverzekering of de kosten voor dit consult worden vergoed.