Keizersnede

In Nederland krijgt 20-25% van de vrouwen haar kind via een keizersnede. Een deel hiervan is gepland en een deel ongepland. Op deze plek vindt je meer informatie over een keizersnede.

Wat is een keizersnede?

Bij een keizersnede wordt de baby via een snee in de buik geboren. Dit gebeurt op de operatiekamer, meestal met een ruggenprik. In sommige gevallen gebeurt de keizersnede onder algehele narcose, dat betekent dat je in slaap gebracht wordt door de anesthesist. 

Er kan tijdens de zwangerschap een reden zijn om je te verwijzen naar het ziekenhuis. Er zijn verschillende medische redenen voor een keizersnede. Het kan zijn dat er een reden is ontstaan dat een keizersnede veiliger is voor jou of de baby dan een vaginale bevalling. Dan wordt een keizersnede gepland. 

Soms kan het zijn dat er tijdens de bevalling een natuurlijke bevalling niet (verder) mogelijk is. Bijvoorbeeld wanneer de baby in nood lijkt of als een vaginale bevalling niet lijkt te lukken. Dan wordt overgegaan tot een keizersnede. Soms is er genoeg tijd om alle stappen rustig te overlopen met jullie en je voor te bereiden op de operatie. In een spoedsituatie kan het soms heel snel gaan. Een keizersnede duurt ongeveer 30-45 minuten.

 

Gentle keizersnede

Bij een geplande keizersnede is het vaak mogelijk om een 'gentle' keizersnede te doen, ook wel een 'gentle sectio' of natuurlijke keizersnede. Dit betekent dat de operatiekamer warmer is en je je baby geboren ziet worden, de baby kan vaak direct bij moeder liggen. Moeders blijken hierdoor minder stress en pijn te hebben bij het hechten. Daarnaast is er vaak ook een betere start van de borstvoeding en is het beter voor de band tussen moeder en kind.  Als de keizersnede niet is gepland lukt dit meestal niet. 

 

Risico's keizernsede. 

Een keizersnede brengt voor de moeder risico's met zich mee, zoals:

- bloedingen of schade aan bijvoorbeeld de blaas of darmen

- na de keizersnede is er een kans op een infectie (van de wond of een blaasontsteking)

- Trombose (bloedstolsel in de bloedbaan). Soms kan het nodig zijn om hier een aantal weken medicatie voor te spuiten.

- Bloedermoede

- Darmen die niet op gang komen.

- Ook zien we dat bijvoorbeeld de borstvoeding wat lastiger op gang komt. Nadien blijf je meestal 2 dagen in het ziekenhuis. 

Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder. Bij een volgende bevalling is er een kleine kans dat dit litteken gaat scheuren of dat de placenta (moederkoek) ingroeit in het litteken. Daarom is het advies om alle volgende bevallingen na een keizersnede onder leiding van de gynaecoloog (of klinisch verloskundige) te laten plaatsvinden. 

 

Na de operatie

De eerste dagen kun je je slap en duizelig voelen bij het opstaan, dit wordt meestal steeds minder. Je buik kan nog opgezet zijn en het gerommel van je darmen kan na een keizersnede pijn geven. Het is belangrijk om binnen 24 uur uit bed te komen. Meestal ga je na 2 dagen weer naar huis. Daar krijg je natuurlijk nog kraamzorg. 
 

Herstel na een keizersnede

Voor iedereen is herstel anders. Een keizersnede is een grote buikoperatie. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Als je merkt dat je bij inspanning pijn ervaart of dat het veel energie kost is het advies om rustiger aan te doen. Vraag hulp bij verzorging van de baby in de eerste week. De meeste vrouwen kunnen na 2 tot 3 dagen na de keizersnede weer naar huis. De eerste weken na de keizersnede kun je nog pijn hebben. Je kan dan paracetamol gebruiken. Mocht je vooraf al weten dat je een keizersnede krijgt is het slim om dit alvast in huis te halen. Het advies is om de eerste 6 weken geen zwaar huishoudelijk werk te doen en nog niet te sporten. Autorijden wordt afgeraden zolang je je nog niet goed kunt concentreren of pijn hebt bij bewegen. Let erop dat een autoverzekering vaak een termijn aanhoudt na een operatie voordat je weer mag rijden. Dit kan je navragen bij je autoverzekering. 

Vaginaal bloedverlies kan een paar weken duren en zal steeds minder worden. Het advies bij bloedverlies is om geen tampons te gebruiken, niet te zwemmen en niet vrijen. 

Na 6 weken kom je nog op controle bij de gynaecoloog. Het is belangrijk om met ons contact op te nemen bij koorts meer dan 38,5graden, veel buikpijn hebt, erge hoofdpijn hebt of veel bloedverlies hebt of weer krijgt. 

 

Meer weten? 

Op de website van de Verloskundige en de website van de Gyneacoloog kan je nog veel meer informatie lezen over een keizersnede. 

Luister ook de Podcast over de keizersnede door verloskundigen Geke Beckerman en Solange Candeias met gynaecoloog Koen Deurloo.