De kraamperiode

Het is normaal om lichamelijke klachten te ervaren na je bevalling, met name gedurende de kraamperiode. Hiermee wordt de eerste week na de bevalling bedoeld. In deze week staat je leven meestal behoorlijk op z'n kop. De kraamperiode staat in het teken van kennismaken met je kindje en leren hoe je hem of haar het beste kunt verzorgen. Bij de ene vrouw verloopt de kraamperiode anders dan bij de andere vrouw. Het is vooral een week waarin je hopelijk zoveel mogelijk kan genieten van je pasgeboren kindje, deze week komt namelijk nooit meer terug. Laat je lekker verwennen en neem goed je rust waar mogelijk. Helaas komen er in de kraamweek regelmatig ook wat ongemakken naar boven. Je kan na de bevalling last hebben van lichamelijke ongemakken (hechtingen, bekkenpijn, spierpijn, aambeien, vermoeidheid), maar ook last hebben van emotionele schommelingen. Het kan soms echt even zoeken zijn om je nieuwe rol als moeder te vinden. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Praat erover met je partner, kraamverzorgster en met ons.

De kraamverzorgster 

In de kraamperiode staan de verloskundige en de kraamverzorgster voor je klaar. De kraamverzorgster komt elke dag bij je langs. Vanuit je zorgverzekering heb je recht op minimaal 45 uur kraamzorg. Deze uren zullen worden verdeeld over 7 à 8 dagen. De kraamverzorgster leert je alles wat je moet weten over de verzorging van jullie kindje, ondersteunt je bij de voeding en zorgt zo nodig voor de oudere kinderen zodat jij kan rusten. Ook kan zij in het huishouden ondersteuning bieden als dat moet. De kraamverzorgster voert dagelijks een aantal lichamelijke controles bij je uit om vroegtijdig klachten na de bevalling bij je op te kunnen sporen. Daarnaast zal ze jullie baby observeren en een aantal controles doen (o.a. wegen, temperatuur en poep- en plasluiers beoordelen).

Kraamzorgorganisaties waar wij veel mee samenwerken: Kraamzorg de Waarden en Kraamzorg Liefkes.

Je kan er ook voor kiezen om je aan te melden bij een ZZP kraamverzorgster: Liefdevollekraam, Goedekraam, Sarah Oucharia of Kraamzorg Wassenaar.

Zorg van Santé

Naast de kraamverzorgster zullen wij ook regelmatig bij je langs komen in de eerste week na de bevalling. We geven je na je bevalling o.a. advies over de voeding voor de baby en tips voor het omgaan met lichamelijke klachten of kwaaltjes. Ook zullen we rond dag 4-6 de hielprik bij jullie kindje uitvoeren. We stemmen onze huisbezoeken af op jullie behoeften. Net als gedurende je zwangerschap zijn we in de kraamperiode 24/7 voor jullie telefonisch bereikbaar voor al jullie vragen. Na de kraamweek dragen we de zorg over aan het Centrum Jeugd en Gezin, die een jeugdverpleegkundige langs zal sturen voor een intakegesprek rond dag 10-14. Vanuit het CJG zal de gehoorscreening ook plaatsvinden, deze vindt plaats bij jullie thuis binnen 14 dagen na de geboorte.