Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je je wensen en verwachtingen van de zorg rondom je bevalling omschrijft. In de regio werken we met een format voor het geboorteplan, we vinden het fijn als je deze invult. Je kan natuurlijk ook je eigen manier bedenken om een geboorteplan op te stellen. 

Tijdens het spreekuur zullen we je wensen rondom de bevalling met je bespreken. Je mag je plan naar ons e-mailen of meenemen naar het spreekuur. Realiseer je dat je veel keuzes hebt rondom de bevalling en dat we altijd mee willen denken met je. Nadat we hem besproken hebben wordt het plan onderdeel van je medisch dossier. Een geboorteplan is nooit bindend. Je hebt tijdens de bevalling uiteraard alle recht om er van af te wijken als je dat aangeeft.

Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO) zijn alle zorgverleners verplicht om je goed te informeren omtrent alle (be)handelingen die bij jou plaatsvinden inclusief alternatieven. Jij mag dan een geïnformeerde keuze maken en toestemming geven voor een behandeling of niet. Je mag tijdens de bevalling van alle zorgverleners verwachten dat je geboorteplan wordt gelezen zodat iedereen op de hoogte is wat jouw wensen zijn. Je partner speelt hierin ook een belangrijke rol. 

De Geboortebeweging heeft een lijst ter inspiratie voor je geboorteplan opgesteld. Het is zéker niet de bedoeling om alle punten op te nemen in je geboorteplan maar vooral bedoeld ter inspiratie om je goed te kunnen verdiepen in je wensen rondom je bevalling en de periode daarna. 

Er is online ook een gratis mini cursus Geboorteplan schrijven te vinden van House of Mothers. 

Wij werken binnen ons VSV met verschillende regionale richtlijnen en protocollen. Deze kan je hier vinden. Als er adviezen, richtlijnen of protocollen zijn waar je moeite mee hebt of waar je meer over wilt weten, laat dit dan aan ons weten. We kunnen het dan uitgebreid bespreken met je tijdens het spreekuur en gaan samen op zoek naar wat bij jou past.